Bahan-Bahannya :-
140 g coklat masakan, dipotong kecil
100 g cream cheese
80 g mentega
2 biji telur gred A*
1 camca teh esen vanilla*(*dicampur dan pukul rata dgn garfu)
60 g gula halus
100 g tepung gandum*
2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
Sedikit cebisan badam utk hiasan (optional)
Cara membuatnya :-
- Panaskan oven pada suhu 180C, alas acuan muffin dengan paper cup atau gunakan muffin cup jenis keras. Ketepikan.
- Masukkan coklat masakan, cream cheese dan mentega dalam bekas tahan panas, cairkan dengan cara "double-boiler" (dengan meletak mangkuk yang berisi bahan2 tadi di atas air mendidih), kacau hingga semua cair dan sebati. Angkat.
- Masukkna gula dan telur, kacau menggunakan whisk hingga sebati.
- Masukkan tepung dan gaul hingga rata dan mesra.
- Sudukan ke dalam muffin cup tadi 3/4 penuh, tabur dengan sedikit cebisan badam. Buat hingga siap.
- Bakar 20 - 25 minit atau hingga masak mengikut oven masing2. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan.....
No comments:
Post a Comment