Followers

Monday, October 27, 2008

Ikan Bakar la plakk....

Masa bekerja td terpikir la nk masak ape ptg ni... aku ni pengemar setia ikan bakar lagi2 dah kat Terengganu ni kan. Ikan-ikan fresh mmg byk kat sini. Teringat la plak smlm aku ader beli ikan 'barak'(bukan Barak Obama yek). Ikan ni first time aku dgr mmg pelik(masa stay di Terengganu ni lah), lg pelik bila tgk sendiri. Rupanyer mmg agak hodoh tp sedapppppp beb...hehe. Inilah hasil ikan yg telah aku bakar dgn perencah spesel. My hubby bagi thumps up u sampai menambah nasik 2 pinggan tuhh. *(Gambar kurang clear sbb guna kamera hanset, kamera bagi pinjam adik ipar...huhu).

Bahan-bahan:-D

  • Seekor ikan 'barak' (*kelar menjadi 2)

  • 2 batang serai

  • minyak masak

  • 4 sudu besar cili kisar

  • 2 cm halia - parut/tumbuk

  • 2 cm kunyit hidup - tumbuk

  • 2 cm lengkuas - tumbuk

  • limau

  • 8 ulas bawang merah - kisar

  • 3 ulas bawang putih - kisar

Cara Memasak:-D

Panaskan minyak dalam kuali dengan api sederhana. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi. Masukkan cili kisar, serai, kunyit, halia dan lengkuas. Masak cili hingga naik minyak. Alaskan aluminium foil dan daun pisang(bertimpa), letakan ikan diatasnya. Tuang perencah yg telah dimasak ke atas ikan dan tutup ikan dengan kemas. Panaskan ketuhar dan bakar pada suhu 200C, selama 20 minit. Hidangkan panas bersama nasi hangat. Tambahkan perahan limau kasturi sebagai penambah selera.......perghhh sodap hinggo menjilat jari. Hehe.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...